Шановні Клієнти!

У зв’язку зі складною ситуацією, яка склалась в енергосистемі України, можуть виникати перебої в роботі інфолінії. Якщо Вам не вдалось зв’язатись з відділом Технічної Служби Підтримки за телефоном 0 800 300 142, будь ласка, відправте запит на ел. адресу edi@comarch.com.ua. Наші консультанти сконтактують з Вами якнайшвидше, щоб вирішити Ваші питання. Дякуємо за розуміння!
Переможемо разом! Слава Україні! 💙💛

НОВИНИ

Всі новини

е-ТТН 2024: Експериментальний проєкт для внутрішніх перевезень

Після тривалої експериментальної фази розробки проєкт електронної товарно-транспортної накладної (е-ТТН) нарешті входить до нового етапу. 30 травня 2024 р. Кабінетом Міністрів України була ухвалена Постанова № 629 про реалізацію експериментального проєкту з впровадження товарно-транспортної накладної в електронній формі у сфері внутрішніх вантажних перевезень.

Згідно з Постановою, даний етап проєкту триватиме два роки.

 

Основною метою проєкту є:

  • Впровадження е-ТТН у сфері внутрішніх вантажних перевезень.
  • Інтеграція системи е-ТТН з державними електронними інформаційними ресурсами.
  • Підготовка пропозицій щодо удосконалення законодавства у сфері автомобільного транспорту.

Координатором проєкту виступає Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, а до учасників належать Державна служба України з безпеки на транспорті, Міністерство енергетики, Міністерство аграрної політики, Міністерство внутрішніх справ, Державна податкова служба, інші державні служби, а також оператори платформ ЕДО та безпосередньо представники бізнесу як учасники вантажних перевезень.

На даний момент Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України працює у першу чергу над погодженням проєкту порядку функціонування системи е-ТТН. В межах даного проєкту будуть визначені:

  • технічний адміністратор проєкту;
  • порядок приєднання провайдерів ЕДО до проєкту;
  • порядок взаємодії між учасниками проєкту.

Представники Міністерства інфраструктури заявляють, що проєкт порядку функціонування системи е-ТТН має бути затверджений впродовж 3 місяців від прийняття Постанови № 629, тобто до кінця серпня 2024. Подальші кроки Міністерства інфраструктури після його затвердження стосуватимуться:

  • Формування технічних вимог на модернізацію системи е-ТТН
  • Формування та погодження вимог до цифровізації спецформ для окремих груп товарів (хліба, хлібобулочних виробів, молочної сировини, деревини, нафтопродуктів, алкогольних напоїв та ін.)
  • Актуалізації інформації щодо проєкту е-ТТН, його нормативної бази та переліку провайдерів на офіційному сайті

За планами Міністерства інфраструктури, під час активної реалізації експериментального проєкту буде забезпечена комплексна інтеграція системи е-ТТН з іншими державними електронними ресурсами (система зважування в русі, реєстр ТТН на переміщення алкоголю, система обліку деревини тощо). Державна служба України з безпеки на транспорті буде здійснювати перевірки оформлення е-ТТН, а Міністерство інфраструктури – моніторинг процесів використання системи підприємства. Забезпечення захисту інформації в системі е-ТТН буде здійснюватися відповідно до законодавства про захист інформації в інформаційно-комунікаційних системах. 

Перевагами впровадження е-ТТН для підприємств є: 

  • Зручність та ефективність: Використання е-ТТН спрощує процес документообігу та зменшує паперову роботу.
  • Прозорість: Інтеграція з державними системами підвищує прозорість перевезень та зменшує можливості для шахрайства.
  • Сучасність: Перехід на електронний документообіг відповідає сучасним тенденціям цифровізації бізнес-процесів.

Долучайтесь до проєкту е-ТТН сьогодні!

Якщо Ви бажаєте взяти участь у проєкті, не зволікайте і обирайте надійного провайдера електронного документообігу вже зараз. Саме через провайдера ЕДО, що вже задіяний у проєкті е-ТТН, Ви зможете добровільно приєднатись до Системи. Ви отримаєте можливість потестувати повний цикл використання е-ТТН, підготувати своїх співробітників до роботи з електронним документообігом, та надати свій зворотній звязок щодо можливого удосконалення структури документів та процесів їх обміну. 

Comarch бере активну участь у розробці та вдосконаленні проєкту е-ТТН у складі робочої групи при Міністерстві інфраструктури України. Також Comarch є провайдером ЕДО для обміну е-ТТН, зазначеним на офіційному сайті проєкту

Зверніться до нас за електронною адресою edi@comarch.com.ua або залиште запит за номером телефону 0 800 300 142 – і почніть впровадження е-ТТН у Вашому бізнесі разом з Comarch.